Čo tak dať si siestu pri takom „spešl“ zákusku? Rodinná oslava? Párty? Nedeľné teraskovanie, menšia svadba, dokonca aj kar, či len tak pre radosť. Veď prečo nie? Tento recept na medový krémeš s domácimi plátmi vám určite zaručí všetko. Absolúútne ním nič nepokazíte. U nás na stole sa po ňom vždycky len tak zľahne zem. 🙂 Mňam, chutí fantasticky. Čo viac k tomu dodať? Už len ingrediencie a postup.
Cesto na pláty:
250 g hladká múka
100 g práškový cukor
1 ks celé vajce
1 ks žĺtok
1 ML sóda bikarbóna
50 g HERA/PALMARÍN/MASLO
1 PL medu
Všetky ingrediencie na cesto je potrebné zmiešať. Tak sa vypracuje cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a upečieme na opaku plechu vymastenom a vysypanom hladkou múkou.
Cesto sa vie pri vaľkaní dosť trhať, moja rada – cesto si trochu rozvaľkať na doske a na plechu ho už iba dovaľkať a dotvarovať. Je s tým síce veľa práce, ale výsledok stojí za to!
7 minút piecť na 200 stupňov v elektrickej rúre, alebo dovtedy kým plát nebude chytať zlatistú až hnedú farbu. Poznámka – každá rúra pečie ináč, moja mama pečie pláty 9 minút na 180 stupňov. Je potrebné pláty sledovať, aby nezhoreli.
Nožom ihneď po vytiahnutí je potrebné prejsť popod plát, aby sa neprilepil o plech. Pláty sa dajú piecť aj na papieri na pečenie.
Krém:
1 L mlieko
3 ks žĺtka
2 ks zlatý klas
2 PL hladká múka
250 g HERA/PALMARÍN/MASLO
200 g práškový cukor
2 ks prášková šľahačka Dr. Oetker
Z mlieka, zlatého klasu, žĺtok a hladkej múky uvaríme hustú kašu a necháme úplne vychladnúť, aby bola studená.
Z palmarínu a práškového cukru vymiešame vareškou hmotu, do ktorej budeme postupne pridávať po malých častiach uvarenú kašu. Treba to stále dobre premiešať. Ja to robím vareškou, ale kto má kuchynský robot, môže kľudne vyskúšať ten istý postup s ním.
Medzitým ako robíme plnku, práškovú šľahačku vymiešame podľa návodu a necháme ju stuhnúť na pár minút v chladničke.
Na 1. plát natrieme plnku, na ňu dáme šľahačku, rovnomerne rozotrieme. Prikryjeme druhým plátom. Na záver posypeme práškovým cukrom alebo polejeme čokoládou na varenie.
A tu je výsledok:
Dúfam, že sa recept vydaril nad očakávania. 🙂 Už len dodám: dobrú chuť!
Sledovať ma môžete na mojom novozaloženom instagramovom profile: https://www.instagram.com/recepty_ala_ika/
Zdroj fotografií: autor článku
A to čo má byť ? Neotravuj s tvojimi receptami,... ...
Celá debata | RSS tejto debaty